Etno

A Vendvidék Magyarország nyugati szegletében, az Őrség és az Alpokalja határában lévő tájegység egy mára már egyre kihalófélben lévő nyelvjárást tudhat magáénak, amit egy maroknyi ősszláv közösség tart életben. Ők a vendek. Mintegy kb 5000 főt számlál élő beszélőinek száma Hazánkban. Vitatott eredettörténetük egyfelől egészen az ókorig nyúlik vissza, a vandálok csoportjával azonosították harcos természetük miatt. Más szemlélet szerint germán- és kelta törzsekkel mutatnak szoros rokonságot, akik egy helyi nyelvjárásoktól eltérő dialektust kezdtek el beszélni, s amolyan különutas módon harcoltak függetlenségükért a beolvadás és asszimiláció ellen.

Hazánk nyugati pontján több helyen fedeztek fel kelta (boi) leleteket, hagyatékokat, amik arra engednek következtetést, hogy a térség jelentős geopolitikai szerepet játszott az Alpok (mely szó bizonyos nézetek szerint szintén kelta eredetű) kapujában.

Hiedelemvilágban így mind a germán, mind a szláv és a kelta jegyek is megmutatkoznak, megteremtve egy roppant sokszínű és gazdag kultúrát.

Vendland by Anna